CATATAN SEBELUM INI

PENGIKUT SETIA

Sunday, March 7, 2010

HARUSSANI MUFTI PUTAR BELIT

GAMBAR DIATAS HARUSSANI BERSAMA ZAMBRY, NAMPAK SANGAT KEMESRAAN ANTARA MEREKA BERDUA..

MUFTI HARUSSANI DAH BERUBAH DARIPADA SEORANG MUFTI KEPADA SEORANG LOYAR BURUK UMNO/BN.. BETUL SANGATLAH KATA TOK GURU KALAU HARUSSANI DIGELAR DENGAN NAMA MUFTA.. KALAU DAH RASA INGIN SANGAT NAK PEGANG JAWATAN DALAM POLITIK, JOM HARUSSANI KAU LETAK JAWATAN DAN BERTANDING DALAM PILIHANRAYA JIKA KAU ADA TELUR.. MUFTA HARUSSANI KAU JANGANLAH BERSELINDUNG DISEBALIK NAMA MUFTI, SETAKAT PAKAI JUBAH DAN MENUNJUKKAN KEWARAKAN TIDAK BERMAKNA KAU NI SEORANG YANG KUAT BERPEGANG KEPADA AGAMA ISLAM, KAU SEBENARNYA ADALAH EJEN UMNO/BN YANG DIUPAH UNTUK MENJATUHKAN PAKATAN RAKYAT.. SUDAH HILANG KEMULIAAN KAU SEORANG MUFTI JIKA KAU MENJADI EJEN DAN BERSEKUTU DENGAN UMNO/BN..LEBIH BAIK KAU LETAK JAWATAN DAN BERTANDING SAJA DALAM PILIHANRAYA..TOK GURU: HARUSSANI MUFTI KE MUFTA


Terkilan saya apabila Mufti Perak, Sahibus Samahah Tan Sri Harussani Zakaria menyebut nama saya secara terbuka di khalayak. Samada di dalam mesyuarat atau persidangan dewan, menyebut nama seseorang dalam ucapan secara terbuka biarlah dengan kehadiran tuan punya badan.


Sekurang-kurangnya, bolehlah kata-kata tersebut disahkan atau dinafikan. Mufti bukan orang politik yang terdedah dengan kaedah menyerang atau diserang. Mengaitkan nama saya dalam kenyataan politik seorang yang bukan tokoh politik merupakan satu tingkah laku yang tidak beretika. Justeru, apabila mufti mengambil tindakan melagukan nama saya dengan irama politik, saya harus memberikan jawapannya.


Adil juga jika saya menukilkan dahulu sebahagian ucapan beliau di program Dialog Za’ba, Perpaduan Melayu: Cabaran dan Realiti di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), minggu lepas. Antaranya beliau berkata,


“Kenapa Pas tidak boleh bergabung untuk membentuk kerajaan yang sudah pasti akan memperoleh majoriti 100 peratus Melayu memerintah.


“Saya telah berjumpa dengan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat di Kelantan dan berbincang hampir dua jam, pada awalnya beliau tidak bersetuju tetapi akhirnya dia kata idea itu bagus tetapi tidak dapat memberi keputusan kerana ia bergantung kepada Presiden, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.


“Saya maklumkan bahawa tidak berapa rapat dengan Hadi, jadi jika cadangan itu baik saya minta beliau (Nik Aziz) maklumkan kepada Hadi. Semasa dalam perjalanan balik iaitu berada di Cameron Highlands, Hadi telah hubungi saya dan bersetuju dengan cadangan itu.


“Tetapi Hadi kata dia tidak boleh buat keputusan kerana ia bergantung pada negeri iaitu Pesuruhjaya Pas Negeri (Ahmad). Saya juga telah hubungi Timbalan Mursyidul Am Pas, Datuk Dr. Haron Din dan dia juga bersetuju,”


Saya ingin menyentuh berkaitan kenyataan yang menyebut beliau datang ke rumah saya. Benar atau tidak, terserahlah kepada khalayak. Bagi saya, ini di antara beliau dan saya. Cuma pertanyaan saya, tidakkah itu satu keterlibatan dengan politik? Sedarkah beliau bahawa kerajaan Perak yang dirampas dari tangan rakyat hari ini didokong oleh UMNO, sebuah parti yang meyakini bahawa politik dan agama tidak boleh bercampur? Dalam bahasa mudahnya, politik suku agama suku.


Jika mufti sendiri sanggup turun melaksanakan urusan berkaitan politik, ertinya beliau beranggapan tugasnya sebagai mufti meliputi tugas politik. Adakah bagi beliau, politik dan agama mesti selari, tidak boleh berpisah? Jika demikian, beliau telah mengiktiraf perjuangan PAS adalah benar. Jika tidak, kenapa libatkan diri dengan politik? Bukankah itu salah mengikut akidah UMNO?


Inilah yang diperjuangkan oleh PAS. Tegak berdirinya PAS dengan perjuangan menjadikan Islam sebaagai cara hidup. Tidakkah al-Quran sebuah kitab yang syumul? Isinya bukan sahaja akidah, bahkan soal ekonomi, politik, rumahtangga, psikologi dan kaunseling, semuanya ada di dalam al-Quran. Tidakkah ini merupakan tiang seri perjuangan PAS sejak sekian lama? Jika mufti Perak beranggapan politik dan Islam perlu selari, selangkah kaki beliau sepatutnya sudah berada di dalam PAS!


Jika beliau tidak berpandangan Islam dan politik perlu selari, tetapi terus terlibat dengan politik dengan jubah seorang mufti, maka dengan sendirinya beliau telah menjadi ejen. Dalam kes ini, beliau telah menjadi ejen UMNO. Hilang luruh kemuliaan seorang mufti kalau merelakan diri menjadi ejen. Apatah lagi menjadi ejen sebuah parti politik sekular.


Saya kira, jika seorang mufti yang menjadi ejen parti politik sekular, itu bukanlah lagi al-mufti (yang memberikan fatwa) tetapi al-mufta (yang diberikan fatwa). Cukuplah sekadar itu respon balas saya terhadap kenyataan beliau.


NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT


Pejabat Menteri Besar Kelantan.


Sumber daripada: HARAKAH

LEBIH BAIK KAU LETAK JAWATAN SEBAGAI MUFTI.. NAMPAK SANGAT YANG HARUSSANI BERMAIN POLITIK.. KALAU DAH GIAN SANGAT NAK JADI WAKIL RAKYAT, LETAKLAH JAWATAN DAN ISTIHAR MASUK UMNO KALAU RASA BERANI SANGAT, DALAM PILIHANRAYA KAU BERTANDING SEKALI DAN TENGOK RAKYAT SUKA KE TIDAK KEPADA SEORANG YANG BERGELAR MUFTA NI..


HAL POLITIK CEPATLAH NAIK ANGIN KAU BILA BERCAKAP LEBIH-LEBIH LAGI UNTUK MENJATUHKAN PAKATAN RAKYAT, MANA PENDIRIAN KAU SEBAGAI MUFTI..MUFTI TAIK KUCING BOLEHLAH, NAK TEGUR ORANG CERMINLAH MUKA KAU DULU, KENAPA KAU TIDAK TEGUR KES BUANG BAYI YANG SETIAP HARI BERLAKU, KENAPA KAU TIDAK TEGUR SIKAP AHLI POLITIK UMNO YANG BANYAK TIDAK SOKONG HUDUD, KENAPA KAU TIDAK TEGUR ORANG UMNO/BN YANG RASUAH, KENAPA KAU TIDAK TEGUR ISU FITNAH KE ATAS DATUK SERI ANWAR, KALAU NAK CERITA BAB UMNO/BN YANG TIDAK BETUL NI BANYAK YANG KAU PANDANG SEBELAH MATA MUFTA HARUSSANI.. INIKAH ORANG YANG BERGELAR SEBAGAI MUFTI..

0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

JOM DERMA

Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!
redkijang © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute